20% RABAT

 🔥Promocje do -20% 🔥

 PROMOCYJNE PRODUKTY TU

Darmowa dostawa

Najczęstsze błędy popełniane podczas szlifowania noży

Wysokiej jakości noże kuchenne zasługują na odpowiednie traktowanie. Każdy nóż na świecie, niezależnie od marki czy producenta, wymaga ostrzenia i szlifowania, aby jego ostrze zachowało właściwości, które charakteryzowały je w momencie zakupu. W tym artykule skupimy się na szlifowaniu, które przeprowadza się rzadziej ostrzenie. Jest ono jednak bardzo istotne, zwłaszcza gdy ostrze jest już w złym stanie. Przygotowaliśmy przegląd najczęstszych błędów, które ludzie popełniaj, szlifując swoje noże.

💡Prawidłowe szlifowanie zapewnia im nie tylko jego ostrość, lecz także długą żywotność.

Najczęstsze błędy popełniane podczas szlifowania noży

Lista najczęstszych błędów popełnianych podczas szlifowania

Szlifujesz noże za pomocą nieodpowiednich narzędzi

Niestety, nadal często spotykamy się z używaniem różnych nieodpowiednich narzędzi. Takich jak na przykład spód talerza, kafelki lub… schody.  Skutkiem takich działań są zauważalne rysy w powierzchni stali i zadrapania. Ostrze jest zazwyczaj w jeszcze gorszym stanie niż przed szlifowaniem. Jeśli moglibyśmy to do czegoś porównać, to nie myjemy przecież zębów szczotką drucianą, tylko szczoteczką do zębów.

W przypadku naszych noży należy również unikać ostrzałek z rowkami w kształcie litery V i ostrzałek elektrycznych (dostępnych w hipermarketach i sklepach branżowych), które usuwają zbyt dużo materiału z ostrza noża, znacznie skracając jego żywotność.

✅Do ostrzenia noży kuchennych polecamy nasze kamienie wodne w stylu japońskim. Pełną ofertę można znaleźć TUTAJ.

Szlifujesz zbyt często

Wiele osób popełnia ten błąd - szlifuje noże zbyt często, co znacznie skraca ich żywotność. Prawidłowa konserwacja polega na regularnym ostrzeniu noża ostrzałką, podczas którego z ostrza noża usuwana jest minimalną ilość materiału. Przy prawidłowym użytkowaniu noży i ich regularnym ostrzeniu szlifowanie jest zazwyczaj konieczne raz na kilka miesięcy.

Szlifujesz narzędziem o zbyt niskiej ziarnistości

Jeśli do ostrzenia używasz kamieni o ziarnistości nieodpowiedniej dla noży XinZuo i HezHen, skutkuje to usuwaniem nadmiernej ilości materiału z ostrza noża i jego uszkodzeniem (głębokie rysy i zadrapania na ostrzu).

💡Jak wybrać kamień wodny o odpowiedniej ziarnistości przeczytasz w oddzielnym artykule: Jak rozeznać się w ziarnistości kamieni do szlifowania.

Szlifujesz pod złym kątem

Prawidłowy kąt szlifowania ma kluczowe znaczenie, jeśli chcesz się cieszyć nożem ostrym jak brzytwa. Większość naszych noży jest ostrzona pod kątem 15° w celu uzyskania kształtu krawędzi ostrza przypominającego literę V, czyli dwustronnie. Wyjątek stanowią na przykład wybrane japońskie typy noży z jednostronnym ostrzem lub noże z innym kątem ostrzenia.

💡Początkującym zalecamy stosowanie prowadnicy kątowej, która pomaga utrzymać prawidłowy kąt ostrzenia. Artykuł: Jak utrzymać kąt podczas ostrzenia noża.

Zbyt duży nacisk i nierówne boki

Kolejnym częstym błędem jest zbyt duży nacisk podczas szlifowania noża, co powoduje, że ingerencja jest zbyt duża i usuwana jest nadmierna ilość materiału (a to jest równoznaczne z szybszym zużyciem noża). Problemem jest również brak symetrii podczas szlifowania obu stron. Krawędź ostrza powinna mieć kształt litery V, czyli być ostrzona jednakowo z obu stron. Nadmierne ostrzenie jednej strony ostrza powoduje jego wygięcie.

Zapominanie o dodatkowych czynnościach

Po zakończeniu szlifowania noża często zapomina się o ostatecznym polerowaniu na kamieniu o wysokiej ziarnistości. Pozwala to usunąć pozostałości zanieczyszczeń i wypolerować/wygładzić ostrze. Na koniec nie wolno także zapominać o czyszczeniu samych kamieni, aby były gotowe do ponownego użycia.

Nasza oferta akcesoriów do szlifowania noży: