Darmowa dostawa
Nóż Nakiri XinZuo Mo X06 6,8"
Nóż Nakiri XinZuo Mo X06 z wyjątkowym ostrzem ze stali damasceńskiej i ręcznie wykonaną rękojeścią z białego dębu, którego kolor przechodzi od jasnych, ciepłych tonów do ciemnego, przydymionego zakończenia.
Kategoria: | Noże Nakiri |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
EAN: | 7331898643028 |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Mo X06 |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 6,8" |
Nóż Nakiri XinZuo Mo 6,8" (X06)
Nóż Nakiri XinZuo Mo z serii X06 powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Seria MO – doskonałe połączenie precyzyjnego rzemiosła z surowym pięknem natury
- Zakochasz się w tej wyjątkowej kolekcji noży od pierwszego wejrzenia. Łączy w sobie kunszt naszych mistrzów nożownictwa, precyzję wykonania każdego detalu oraz niepowtarzalny wygląd ostrza ze stali damasceńskiej inspirowanego dzikim pięknem natury.
- Wzór na ostrzu przypomina kręte koryta rzek, wijące się pośród wzgórz. Surowość i siłę ostrza podkreśla kuty charakter wykończenia z wyrazistym, lawowym odcieniem w jego górnej części, który niżej znów przechodzi w klasyczny kolor warstwowej stali damasceńskiej.
- Wyjątkowość tej serii noży podkreśla ręcznie wykonana rękojeść z białego dębu w unikalnym stylu – im bliżej końca rękojeści, jasne, ciepłe tony drewna przechodzą w dymno-ogniste zabarwienie. Duży nacisk położono na doskonałą ergonomię oraz wygodę krojenia – zarówno w domowej kuchni, jak i na łonie natury. Noże z tej serii pomogą ci jeszcze bardziej zbliżyć się do przyrody.
Nóż Nakiri od XinZuo do warzyw i ziół
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z pokrojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji. Szerokie ostrze noża Nakiri pozwala na wygodne przenoszenie na niej pokrojonych produktów.
Wyprodukowany z najlepszych materiałów, ręcznie i z mistrzowską precyzją
Prezentowany nóż Nakiri produkowany jest z najwyższej jakości stali damasceńskiej (damascus steel), z której powstają noże klasy premium. Ostrze noża o twardości 60±2 w skali Rockwella składa się z 67 warstw stali. Jej wysoka jakość oraz tradycyjne metody produkcji zapewniają nożowi długą żywotność. Odcień wzoru na ostrzu może się nieco różnić od tego na zdjęciu, ponieważ stapianie warstw stali sprawia, że każdy nóż wygląda niepowtarzalnie. Noże ostrzone są ręcznie przez mistrzów nożownictwa pod kątem 15 ± 1° z obu stron.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Szkic konstrukcji ostrza noża

Szkic konstrukcji rękojeści noża

Rękojeść z wyjątkowym przejściem kolorystycznym
Rękojeść wykonano ręcznie z białego dębu pochodzącego z surowych, północnoamerykańskich lasów. Każdy egzemplarz różni się wyglądem i retro fakturą. U szczytu rękojeści znajduje się wyrazisty element ozdobny z czerwonego kompozytu G10, który przywodzi na myśl płomienie i tworzy estetyczne przejście między ostrzem a drewnianą częścią rękojeści.
Drewno wyróżnia unikalny, naturalny gradient kolorystyczny – od jasnych barw dębu aż po ciemny, przydymiony odcień, kojarzący się z gęstym dymem z intensywnie płonącego ogniska. Wymiary rękojeści i ręczna obróbka, której jest poddawana sprawiają, że idealnie leży w dłoni, nawet w wymagających, terenowych warunkach.
Faktyczny kolor i wygląd materiału, z którego wykonano rękojeść może nieco odbiegać od tego, który przedstawiono na zdjęciach ze względu na fakt, że uchwyty powstają z różnych kawałków drewna w różnym wieku.
Opakowanie prezentowe w eleganckim, czarnym kolorze
Nóż kuchenny z serii MO pakowany jest w luksusowe, czarne pudełko prezentowe. Dzięki temu już podczas rozpakowywania można poczuć wyjątkowość tych noży. Zarówno samo pudełko, jak i jego wnętrze są przyjazne dla środowiska i nadają się do recyklingu. To idealny prezent na ważne okazje czy jubileusze.
Wymiary i parametry noża Nakiri
Nóż XinZuo Mo X06 6,8" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Mo X06 |
Typ noża: | Nóż Nakiri |
Długość ostrza: | 180 mm |
Wysokość ostrza: | 52 mm |
Długość rękojeści: | 137 mm |
Długość całkowita: | 317 mm |
Grubość: | 2,3 mm |
Waga: | 228 g |
Materiał: |
Stal damasceńska 10Cr15CoMoV Stal nierdzewna 316L |
Twardość: | 60±2 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Biały dąb |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Firma produkcyjna : | Yangjiang XINZUO Industry & Trade Co,. Ltd. |
---|---|
Adres : | GongYe Street, QinlinShan Industrial, BeiGuan Town, YangDong District, YangJiang City, GuangDong, China |
E-mail : | info@xinzuo.cn |