Darmowa dostawa
Nóż Honesuki XinZuo PM8O 6"
Honesuki XinZuo PM8O 6" - tradycyjny japoński typ noża do trybowania i porcjowania drobiu. Z ostrzem ze stali damasceńskiej, o unikalnym kształcie i z klasyczną, ośmioboczną rękojeścią
Kategoria: | Małe uniwersalne noże kuchenne |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Zhen PM8O |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 6" |
Nóż Honesuki XinZuo Zhen 6" (PM8O)
Nóż Honesuki XinZuo Zhen 6" z serii PM8O powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Zhen PM8O – elegancka seria noży w stylu japońskim
Seria noży XinZuo Zhen PM8O to efekt połączenia umiejętności chińskich mistrzów nożownictwa z japońską minimalistyczną elegancją. W pierwszej chwili zwraca uwagę ostrzami ze stali damasceńskiej o unikalnej teksturze, która powstaje wskutek łączenia warstw stali. Zakończenie ostrza od strony rękojeści jest zaokrąglone, w związku z czym zapobiega skaleczeniom - podczas produkcji liczy się nie tylko estetyka, lecz także bezpieczeństwo. Miłośnicy noży w stylu japońskim docenią tradycyjny ośmioboczny (oktagonalny) kształt rękojeści. Jej wyjątkowość wynika nie tylko z jakości użytych do produkcji naturalnych materiałów, lecz także ich kontrastujących ze sobą kolorów – czerni rogu bawoła wodnego oraz drewna oliwnego o jasnym, ciepłym zabarwieniu.
Nóż Honesuki marki XinZuo – stworzony do porcjowania drobiu
Honesuki to klasyczny nóż japoński, służący głównie do trybowania oraz porcjowania drobiu. Jego krótkie, wytrzymałe i spiczaste ostrze ułatwia wykrawanie kości czy chrząstek. Dzięki swojej solidnej konstrukcji radzi sobie nawet z trudnymi zadaniami, nie tracąc przy tym nic ze swojej precyzji. Nóż Honesuki marki XinZuo to doskonały asystent nie tylko dla entuzjastów kuchni azjatyckiej, lecz także każdego, kto ceni sobie dokładność podczas obróbki mięsa. Z takim nożem z łatwością poporcjujesz każdy drób, oszczędzając tym samym niemałe kwoty, ponieważ już poporcjowane mięso jest droższe.
Wyprodukowany z najlepszych materiałów, ręcznie i z mistrzowską precyzją
Prezentowany nóż Honesuki produkowany jest z najwyższej jakości stali damasceńskiej (damascus steel), z której powstają noże klasy premium. Ostrze noża o twardości 60±2 w skali Rockwella składa się z 67 warstw stali. Jej wysoka jakość oraz tradycyjne metody produkcji zapewniają nożowi długą żywotność. Odcień wzoru na ostrzu może się nieco różnić od tego na zdjęciu, ponieważ stapianie warstw stali sprawia, że każdy nóż wygląda niepowtarzalnie.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Unikalna rękojeść w tradycyjnym japońskim stylu inspirowana nocą i dniem
Rękojeść noża inspirowana jest tradycyjnymi japońskimi ośmiobocznymi rękojeściami, których kształt sprawdza się od setek lat. Osiem boków to gwarancja mocnego, stabilnego chwytu, nawet gdy dłoń jest mokra. Zapobiegają przesuwaniu się rękojeści podczas krojenia.
Rękojeść powstała z naturalnych materiałów. W większości z drewna oliwnego, które od strony ostrza wieńczy róg bawoła wodnego. Jeśli martwisz się, że zwierzęta te są zabijane w celu pozyskania rogów do produkcji rękojeści, to nie ma powodu – bawół wodny jest w Azji zwierzęciem gospodarskim, hodowanym głównie na mięso i mleko (podobnie jak krowy w Polsce). Rogi stanowią produkt uboczny uboju, a ponieważ mają niezwykłe właściwości, szkoda by było je marnować. Rogi bawołu – wyróżniające się wyjątkową wytrzymałością oraz odpornością na wilgoć i upływ czasu - są więc wykorzystywane do produkcji najwyższej jakości noży kuchennych.
Rękojeść przywodzi na myśl dzień i noc, a więc również skojarzenia z Japonią – krajem wschodzącego słońca. Ciemniejsze elementy rękojeści wykonane z rogu znajdują się przy ostrzu i symbolizują najciemniejszą noc, natomiast część z jasnego, ciepłego drewna oliwnego nawiązuje do wschodu słońca, zapowiadającego nowy dzień.
Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Nóż XinZuo w opakowaniu prezentowym
Nóż Honesuki XinZuo Zhen 6" z serii PM8O zapakowany jest w stylowe pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Luksusowy wygląd pudełka oraz wysokiej jakości noże marki XinZuo ucieszą każdego obdarowanego.
Wymiary i parametry noża do trybowania
Nóż XinZuo Zhen PM8O 6" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Zhen PM8O |
Typ noża: | Nóż Honesuki /do trybowania |
Długość ostrza: | 148 mm |
Wysokość ostrza: | 43,5 mm |
Długość rękojeści: | 126 mm |
Długość całkowita: | 286 mm |
Grubość: | 1,9 mm |
Waga: | 87 g |
Materiał: |
Stal damasceńska 10Cr15CoMoV Stal nierdzewna 316L |
Twardość: | 60±2 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno oliwne Róg bawoła wodnego |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.