Korzystanie z odpowiedniej deski do krojenia jest istotniejsze, niż mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeśli używasz noży tak wysokiej jakości, jak te nasze. Już na wstępie możemy zdradzić, że najlepsze deski do krojenia to deski drewniane. Poniżej szczegółowo uzasadniamy naszą tezę.
Dlaczego drewniane deski są najlepsze
- Są najdelikatniejsze dla ostrzy noży. Biorąc pod uwagę cenę wysokiej jakości noży, warto używać deski do krojenia wykonanej z możliwie najlepszego materiału, którym bez wątpienia jest drewno. W odróżnieniu od innych materiałów drewno ma tę wielką zaletę, że nie tępi ostrzy noży, a jeśli już, to tylko w minimalnym stopniu w porównaniu z innymi, twardymi materiałami (o których przeczytasz w dalszej części artykułu). Kontakt z powierzchnią drewnianej deski jest dla noży po prostu dużo bezpieczniejszy.
- Mają dobre właściwości higieniczne. Panuje nieuzasadnione przekonanie, że drewniane deski do krojenia są niehigieniczne. Nie jest to prawda. Drewno ma naturalne właściwości antybakteryjne. Oczywiście warto mieć kilka desek, z których każda przeznaczona jest do krojenia innych produktów, a zwłaszcza specjalną deskę do krojenia surowego mięsa.
- Są przyjazne dla środowiska i estetyczne. Drewno, będące materiałem naturalnym, jest przyjazne nie tylko dla ostrzy noży, lecz także dla środowiska. Naturalny wygląd, z różnorodnymi fakturami i odcieniami sprawia, że deski prezentują się wyjątkowo.
- Są najbardziej stabilne. Stabilność deski do krojenia jest bardzo ważna, bo zapobiega jej przesuwaniu się po blacie. Wysokiej jakości drewniane deski do krojenia są ciężkie (na przykład 2,5 kg), co zapewnia im naturalną stabilność.
Jakie rodzaje drewna są najlepsze do produkcji desek?
- orzech,
- akacja,
- klon,
- dąb,
- i inne.
Chcesz wiedzieć, jak dbać o drewniane deski do krojenia, żeby służyły Ci jak najdłużej? Przeczytaj artykuł: Jak dbać o drewniane deski do krojenia.
Jakich desek lepiej unikać
- Deski szklane – najgorszy wybór dla ostrzy waszych noży. Szkło jest bardzo twardym materiałem, zwłaszcza szkło hartowane, z którego często produkuje się deski ze względu na jego wytrzymałość. Krojenie na szkle jest jak krojenie nożem na kamieniu. Po kilku użyciach ostrza noży będą całkowicie stępione i uszkodzone. Dotyczy to zwłaszcza noży ze stali damasceńskiej. Ze względu na gładką powierzchnię szkła istnieje większe ryzyko, że albo krojony produkt, albo nóż zacznie się ślizgać po desce, a to może się skończyć skaleczeniem.
- Deski plastikowe – nieco bardziej przyjazne dla ostrzy noży niż szkło, ponieważ plastik jest miększym materiałem, wciąż jednak znacznie gorszym niż drewno. Istotną wadą desek plastikowych są ich złe właściwości higieniczne. Jeśli masz dobrej jakości nóż, podczas krojenia na desce powstają rysy i różne inne uszkodzenia struktury powierzchni deski. W tych szczelinach gromadzą się bakterie, które bardzo trudno jest zmyć. Po dłuższym okresie użytkowania deski plastikowe mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, nie tylko ze względu na bakterie, ale także drobne cząstki tworzywa sztucznego, które przedostają się podczas krojenia do żywności. W ten sposób dobrowolnie wprowadzamy do organizmu niemałą ilość mikroplastiku.
- Deski kamienne – ostatnio bardzo popularne, ale powinny służyć wyłącznie do serwowania potraw, a nie do krojenia. Krojenie na łupku tępi ostrza noży tak samo jak krojenie na szkle. Ponadto łupek jest bardzo kruchy i podatny na wyszczerbianie.
Przykład deski plastikowej
Plastikowa deska, na pierwszy rzut oka czysta, która nosi ślady użytkowania

Ta sama deska plastikowa pod mikroskopem, powiększona 40x
Widoczne pozostałości brudu i materiału ściernego z gąbki do mycia naczyń.

