Darmowa dostawa
Wskazówka: Jak najprościej pokroić ananasa
Świeży ananas, symbol egzotycznych owoców, większości z nas kojarzy się z latem. Mnóstwo ludzi co roku z niecierpliwością czeka na czas, w którym można delektować się jego słodkim smakiem. Tym, co nie cieszy ich już tak bardzo, jest skomplikowana obróbka, czyli krojenie twardej skórki, a potem oczyszczenie części owocu przeznaczonej do jedzenia z jej twardych pozostałości. Na filmiku prezentujemy, jak w prosty sposób pokroić ananasa, unikając żmudnego odkrawania i bałaganu dookoła.
Z naszym nożem XinZuo krojenie ananasa to czysta przyjemność – bez używania siły.
Jakiego noża użyć do krojenia ananasa?
Zdecydowanie polecamy nóż z długim ostrzem. Choćby i klasyczny nóż szefa kuchni. Przy naprawdę dużym ananasie sprawdzi się także nóż do krojenia mięsa, którego ostrze jest jeszcze dłuższe. Wybór noża o odpowiedniej wielkości znacznie ułatwi krojenie.
Jak w najprostszy sposób pokroić ananasa
- Odetnij końcówki
- Najpierw połóż ananasa na desce do krojenia i odetnij górną część z liśćmi, a następnie dolną część owocu. W ten sposób powstanie stabilna baza do dalszego krojenia.
- Przetnij na pół
- Postaw ananasa na jednej z odciętych powierzchni i przekrój go wzdłuż na pół.
- Krojenie wzdłuż tekstury skórki
- Połóż ananasa przeciętym środkiem na desce do krojenia.
- Odkrawaj plastry, trzymając się struktury „pól“ przypominającej szachownicę skórki z jednej strony
- Następnie powtórz czynność z drugiej strony, znów krojąc wzdłuż szachownicowego wzoru.
- Zjedz
- Po pokrojeniu otrzymasz coś na kształt „stożków”.
- Teraz wystarczy chwycić każdy kawałek i wygryźć z niego środek ananasa. Skórkę można następnie wyrzucić.