🔥Promocje do -20% 🔥
Darmowa dostawa
Odpowiednia ziarnistość kamieni do szlifowania ma kluczowe znaczenie dla długiej żywotności noży kuchennych XinZuo i HezHen. Chociaż szlifujemy noże znacznie rzadziej niż je ostrzymy, to podczas szlifowania w sumie usuwamy znacznie więcej materiału z ich ostrzy. W związku z tym wybór odpowiedniej ziarnistości ma niebagatelne znaczenie. Na co wpływa ziarnistość kamienia wodnego? Na ostateczną ostrość noża, szybkość usuwania materiału, poziom wypolerowania ostrza.
Ziarnistość kamienia do szlifowania podawana jest w wartościach liczbowych. Obowiązuje zasada, że im niższa liczba, tym kamień jest grubszy (ma niższą ziarnistość) i nadaje się do wstępnego szlifowania. Natomiast im wyższa liczba, tym kamień jest delikatniejszy (ma wyższą ziarnistość), a więc sprawdza się lepiej podczas końcowego szlifowania oraz polerowania ostrza.
Wybór odpowiedniej ziarnistości zawsze zależy od stanu noża kuchennego. Inną ziarnistość wybierzemy w przypadku wyszczerbionego ostrza, a inną przy znaczącym stępieniu nieuszkodzonego ostrza.
Szlifowanie tępych noży: Dla noży, które straciły swoją pierwotną ostrość, ale nie są w żaden sposób uszkodzone.
Wykończenie końcowe: Służy do końcowego szlifowania ostrza w celu uzyskania jak najwyższej ostrości.
Polerowanie na wysoki połysk: Nadaje się do polerowania ostrzy uzyskania maksymalnego połysku i najwyższej ostrości. Popularne w przypadku noży w stylu japońskim.
Wariant kamienia wodnego |
Zastosowanie |
Kluczowe cechy |
1000/6000 |
Standardowe ostrzenie i wykańczanie w celu uzyskania ostrości brzytwy |
Biały korund, dwustronny, jeden kamień |
1000/5000 |
Standardowe ostrzenie i delikatne wykończenie |
Biały korund, dwa kamienie |
3000/10000 |
Zaawansowane ostrzenie i ultra delikatne polerowanie/wykończenie |
Biały korund, dwa kamienie |