20% RABAT

 🔥Promocje do -20% 🔥

 PROMOCYJNE PRODUKTY TU

Darmowa dostawa

Jak rozeznać się w ziarnistości kamieni do szlifowania

Odpowiednia ziarnistość kamieni do szlifowania ma kluczowe znaczenie dla długiej żywotności noży kuchennych XinZuo i HezHen. Chociaż szlifujemy noże znacznie rzadziej niż je ostrzymy, to podczas szlifowania w sumie usuwamy  znacznie więcej materiału z ich ostrzy. W związku z tym wybór odpowiedniej ziarnistości ma niebagatelne znaczenie.  Na co wpływa ziarnistość kamienia wodnego? Na ostateczną ostrość noża, szybkość usuwania materiału, poziom wypolerowania ostrza.

Jak rozeznać się w ziarnistości kamieni do szlifowania

Jak się rozeznać w ziarnistości kamieni

Ziarnistość kamienia do szlifowania podawana jest w wartościach liczbowych. Obowiązuje zasada, że im niższa liczba, tym kamień jest grubszy (ma niższą ziarnistość) i nadaje się do wstępnego szlifowania. Natomiast im wyższa liczba, tym kamień jest delikatniejszy (ma wyższą ziarnistość), a więc sprawdza się lepiej podczas końcowego szlifowania oraz polerowania ostrza.

  • Niska ziarnistość – wstępne szlifowanie pozwalające na szybsze usuwanie większej ilości materiału. Odpowiednia do wstępnej naprawy uszkodzonego ostrza.
  • Wysoka ziarnistość – końcowe szlifowanie z powolnym usuwaniem niewielkiej ilości materiału. Odpowiednia do polerowania.

Jak wybrać odpowiednią ziarnistość?

Wybór odpowiedniej ziarnistości zawsze zależy od stanu noża kuchennego. Inną ziarnistość wybierzemy w przypadku wyszczerbionego ostrza, a inną przy znaczącym stępieniu nieuszkodzonego ostrza.

Niska ziarnistość (poniżej 1000)

  • Znacznie uszkodzone noże: Jeśli ostrze noża jest po prostu uszkodzone, miejscami wyszczerbione, mocno powyginane lub wymaga całkowitej zmiany kąta ostrza.
  • Nowy kąt ostrza: Kamienie odpowiednie do nadania ostrzu nowego kąta.

Średnia ziarnistość (1000–3000)

Szlifowanie tępych noży: Dla noży, które straciły swoją pierwotną ostrość, ale nie są w żaden sposób uszkodzone.

  • Usuwanie pozostałości wstępnego szlifowania: W przypadku, gdy wcześniej użyto kamieni o niższej ziarnistości, które pozostawiły rysy i zadrapania. Kamienie o tej ziarnistości pozwalają je usunąć.

Wysoka ziarnistość (3000–8000)

Wykończenie końcowe: Służy do końcowego szlifowania ostrza w celu uzyskania jak najwyższej ostrości.

  • Polerowanie: Zwiększa gładkość i usuwa nawet najmniejsze, mikroskopijne nierówności.

Bardzo wysoka ziarnistość (ponad 8000)

Polerowanie na wysoki połysk: Nadaje się do polerowania ostrzy uzyskania maksymalnego połysku i najwyższej ostrości. Popularne w przypadku noży w stylu japońskim.

  • Podkreślenie wzoru stali damasceńskiej: Tak wysoka ziarnistość pozwala na idealne wypolerowanie ostrzy noży, co podkreśla piękno warstwowej stali damasceńskiej.

Zalecane kombinacje kamieni wodnych XinZuo

Wariant kamienia wodnego

Zastosowanie

Kluczowe cechy

1000/6000

Standardowe ostrzenie i wykańczanie w celu uzyskania ostrości brzytwy

Biały korund, dwustronny, jeden kamień

1000/5000

Standardowe ostrzenie i delikatne wykończenie

Biały korund, dwa kamienie

3000/10000

Zaawansowane ostrzenie i ultra delikatne polerowanie/wykończenie

Biały korund, dwa kamienie

Oferta kamieni do szlifowania XinZuo