Darmowa dostawa
Nóż Nakiri XinZuo Li X04 7"
Nóż Nakiri klasy premium XinZuo Li X04 7" z ostrzem wykonanym z misternie skuwanych 145 warstw stali, tworzących unikalny wzór damasceński. Nowoczesna rękojeść z włókna węglowego w eleganckim drewnianym pudełku.
Kategoria: | Noże Nakiri |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
EAN: | 7331898769506 |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Li X04 |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Nóż Nakiri XinZuo Li 7" (X04)
Nóż Nakiri XinZuo Li 7" z serii X04 powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Seria noży Li X04 – 145 warstw stali z rękojeścią z włókna węglowego
Seria noży XinZuo Li X04 wynosi jakość obróbki stali na zupełnie inny poziom. Ostrze składa się ze 145 warstw stali ze wzorem damasceńskim, a rdzeń wykonano ze stali proszkowej M390 BÖHLER. Zapewnia idealną równowagę pomiędzy twardością i wytrzymałością, co gwarantuje długotrwałą ostrość oraz odporność na wyszczerbienia.
Zachwyca także nowoczesną rękojeścią z włókna węglowego i żywicy, która nadaje nożowi nie tylko wyjątkowy wygląd, ale także niezwykłe właściwości użytkowe. Każdy nóż z tej serii jest dodatkowo pakowany w luksusowe drewniane pudełko.
Nóż Nakiri od XinZuo do warzyw i ziół
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z pokrojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji. Szerokie ostrze noża Nakiri pozwala na wygodne przenoszenie na niej pokrojonych produktów.
Efekt mistrzowskiego łączenia kolejnych warstw stali austriackiej
Ostrze tego noża Nakiri wykonane jest ze 145 warstw stali. Jego rdzeń powstał z najwyższej jakości austriackiej stali proszkowej M390 (Powder Steel) marki BÖHLER, produkowanej z wykorzystaniem najnowocześniejszej technologii metalurgii proszków trzeciej generacji. Proces ten zapewnia rewolucyjną poprawę odporności na zużycie, a jednocześnie zwiększa wytrzymałość i twardość stali. Twardość ostrza osiąga 60–62 HRC.
Rdzeń z obu stron osłaniają 72 warstwy specjalnej stali martenzytycznej 316L, tworzące naturalny wzór damasceński (Nature Pattern), który nadaje każdemu nożowi niepowtarzalny charakter. Odcień wzoru na ostrzu może się różnić, ponieważ układ warstw stali nadaje nożowi całkowicie unikalny wygląd. Ostrze jest szlifowane ręcznie przez mistrzów nożownictwa w stylu japońskim pod kątem 15° ±1° z obu stron.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Szkic konstrukcji ostrza noża

Szkice konstrukcji rękojeści noża

Nowoczesna rękojeść z włókna węglowego
Rękojeść noża wyprodukowano z połączenia włókien węglowych i żywicy, co zapewnia jej maksymalną odporność na czynniki zewnętrzne, takie jak wilgoć, która potencjalnie może doprowadzić do pękania. Mimo to zachowuje wyjątkową lekkość, a dzięki ergonomicznemu kształtowi doskonale leży w dłoni. Ekskluzywny wygląd rękojeści uzupełniają eleganckie mozaikowe wstawki, które podkreślają nowoczesny design i czynią te noże idealnym wyborem do współczesnych kuchni.
Luksusowy prezent w drewnianym pudełku
Tak wyjątkowy nóż zasługuje na coś więcej niż zwykłe opakowanie z kartonu. Dlatego został umieszczony w wysokiej jakości drewnianym pudełku, które podkreśla jego wartość i nadaje całemu zestawowi luksusowego charakteru.
Dzięki temu nóż stanowi idealny prezent do domu – na ślub, parapetówkę, urodziny, święta czy inne ważne okazje. Wyjątkowe doznania towarzyszą już samemu otwieraniu pudełka skrywającego unikalne ostrze. Co więcej, drewniane etui doskonale sprawdza się jako eleganckie i bezpieczne miejsce do przechowywania noża przez długie lata.
Wymiary i parametry noża Nakiri
Nóż XinZuo Li X04 7" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Li X04 |
Typ noża: | Nóż Nakiri |
Długość ostrza: | 187 mm |
Wysokość ostrza: | 49,5 mm |
Długość rękojeści: | 138 mm |
Długość całkowita: | 325 mm |
Grubość: | 2 mm |
Waga: | 204 g |
Materiał: |
M390 BÖHLER Stal nierdzewna 316L |
Twardość: | 60–62 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Włókna węglowe |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Firma produkcyjna : | Yangjiang XINZUO Industry & Trade Co,. Ltd. |
---|---|
Adres : | GongYe Street, QinlinShan Industrial, BeiGuan Town, YangDong District, YangJiang City, GuangDong, China |
E-mail : | info@xinzuo.cn |