🔥Promocje do -33% 🔥
Darmowa dostawa
Nóż Santoku, czyli nóż japońskich szefów kuchni. Nóż Santoku ma uniwersalne zastosowanie, ale japońscy kucharze wykorzystują go głównie do obróbki warzyw - zarówno do słynnych japońskich zup, jak i przygotowując przystawki do głównych dań. Japońska kuchnia słynie z precyzji i produktów pokrojonych na idealnej wielkości kawałki, których pokrojenie nożem Santoku to bułka z masłem. Nóż z łatwością radzi sobie z warzywami dzięki swemu charakterystycznemu, szerszemu ostrzu. Dotyczy to zarówno małych ogórków, marchwi i pomidorów, jak i główek białej kapusty czy twardej białej rzodkwi.
Wskazówka: szerokie ostrze noża ma zastosowanie także podczas przenoszenia składników na przykład z deski do garnka.
Na grafikach zobaczyć można, jak da się w praktyce wykorzystać ten nóż. Różnorodność produktów, które można pokroić tym nożem - od dużych kawałków mięsa po niewielkie warzywa.
Ostrza najwyższej jakości noży Santoku o wysokiej twardości i ostre jak brzytwa produkowane są ze stali damasceńskiej. Zasadniczo można powiedzieć, że noże Santoku ze stali damasceńskiej są jednymi z najlepszych dostępnych na rynku.