Świętujemy 1 rok w Polsce🔥
z rabatami nawet do 30%! 🎉
Darmowa dostawa
Świętujemy 1 rok w Polsce🔥
z rabatami nawet do 30%! 🎉
Darmowa dostawa
Kąt ostrzenia zależy od rodzaju noża. Ogólnie można powiedzieć, że im niższy (ostrzejszy) kąt, tym nóż będzie ostrzejszy. Noże typu europejskiego zwykle ostrzy się pod kątem około 20°. Z kolei noże azjatyckie co do zasady ostrzy się obecnie zgodnie z popularną, japońską procedurą pod kątem 15°, by wytworzyć krawędź w kształcie litery V.
Uwagi: Podczas ostrzenia należy zwrócić szczególną uwagę na niektóre rodzaje noży japońskich, których krawędź tnąca jest jednostronna. Chodzi o takie noże jak Sashimi czy Deba.
Oferta akcesoriów do ostrzenia i szlifowania noży: Kamienie ostrzące i ostrzałki.