Darmowa dostawa
Porównanie stali: stal damasceńska vs. niemiecka stal nierdzewna
Często otrzymujemy pytania o to, czym różni się stal damasceńska (10Cr15CoMoV – odpowiednik VG10) od niemieckiej stali nierdzewnej (stal 1.4116), czyli materiałów z których produkowana jest większość naszych noży. Pytacie, czy właściwości stali (i wykonanych z nich noży) znacząco się różnią. W tym artykule omówimy tę kwestię.

Różne właściwości i zachowanie stali
- Ostrość i trwałość: Stal 10Cr15CoMoV osiąga wyższą twardość (zazwyczaj 60-62 HRC) niż 1.4116 (zazwyczaj 56-58 HRC). W związku z powyższym noże ze stali damasceńskiej są ostrzejsze, a ponadto zachowują swą ostrość na dłużej. Noże ze stali nierdzewnej 1.4116 mają wprawdzie krótszą żywotność ostrza, ale ich zaletą jest to, że łatwiej się je ostrzy i nie tak trudno jest uzyskać pierwotną ostrość ostrza – taką, jak w momencie zakupu.
- Odporność na wyszczerbianie i pękanie: Dzięki niższej twardości stal 1.4116 jest bardziej wytrzymała i mniej podatna na wyszczerbianie lub pękanie podczas krojenia twardych produktów (np. kości). Noże wykonane ze stali 10Cr15CoMoV wymagają ostrożniejszego obchodzenia się z twardymi produktami.
- Odporność na korozję: Oba rodzaje stali mają doskonałą odpornością na korozję. Należy się z nimi jednak różnie obchodzić po zakończeniu krojenia. W przypadku noży ze stali damasceńskiej 10Cr15CoMoV zaleca się ich szybkie umycie, aby uniknąć powstania niepożądanych plam na ostrzu.
- Konserwacja: Ostrzenie noży ze stali 1.4116 jest znacznie łatwiejsze dla przeciętnego użytkownika. Noże ze stali 10Cr15CoMoV do optymalnego ostrzenia potrzebują lepszej jakości ostrzałki lub kamienia wodnego, jak również większej wprawy.
- Wygląd: Noże ze stali damasceńskiej są znacznie bardziej atrakcyjne wizualnie dzięki unikalnym wzorom na ostrzu, powstałym w wyniku skuwania warstw stali. Istnieje wiele wzorów występujących na stali damasceńskiej, z których każdy ma swoją nazwę. (Artykuł: Stal damasceńska - wzory na nożach). Noże z 1.4116 wyglądają zwykle mniej wyrafinowanie, powierzchnia ostrzy jest wypolerowana.
- Cena: Noże z ostrzem ze stali damasceńskiej 10Cr15CoMoV są zasadniczo bardziej kosztowne ze względu na bardziej skomplikowaną produkcję i droższy materiał. Noże z 1.4116 są znacznie tańsze.
Przejrzysta tabela z porównaniem stali
|
Właściwość |
Stal 10Cr15CoMoV (odpowiednik VG10) |
Stal nierdzewna 1.4116 |
|
Twardość (HRC) |
Wysoka (ok. 60-62 HRC) |
Średnia (ok. 55-58 HRC) |
|
Wytrzymałość |
Bardziej podatna na szczerbienie |
Bardzo odporna na szczerbienie i pękanie |
|
Odporność na korozję |
Bardzo dobra |
Bardzo dobra |
|
Ostrość |
Ekstremalnie wysoka |
Bardzo dobra |
|
Żywotność ostrza |
Doskonała |
Ostrze szybciej się tępi |
|
Odporność na korozję |
Bardzo dobra |
Bardzo dobra |
|
Szlifowanie |
Bardziej wymagające, wymaga wysokiej jakości akcesoriów i odpowiedniej techniki |
Łatwe, nawet dla mniej doświadczonych użytkowników |
|
Wygląd |
Atrakcyjny wzór damasceński |
Prosta, wypolerowana powierzchnia |
|
Cena |
Wyższa |
Niższa |
Jaką stal wybrać, kupując wymarzony nóż kuchenny
Wybór między stalą damasceńską 10Cr15CoMoV a stalą nierdzewną 1.4116 zależy od indywidualnych potrzeb i wymagań dotyczących samego noża.
- Jeśli wymagasz najwyższej ostrości, zależy ci na wyjątkowym wyglądzie ostrza, a jednocześnie nie masz problemu z ostrzeniem i szlifowaniem, które w przypadku noży ze stali damasceńskiej są bardziej wymagające, to jest to właściwy wybór dla ciebie.
- Jeśli zadowoli cię nieco niższa ostrość, ale zależy ci na wytrzymałości noża podczas codziennego użytkowania, nawet przy twardszych produktach, bez obaw o złamanie ostrza, a przy tym nie chcesz inwestować większych kwot w zakup noża, to nóż z niemieckiej stali nierdzewnej 1.4116 sprawdzi się w twoim przypadku idealnie.


