20% RABAT

 🔥Promocje do -20% 🔥

 PROMOCYJNE PRODUKTY TU

Darmowa dostawa

Porównanie stali: stal damasceńska vs. niemiecka stal nierdzewna

Często otrzymujemy pytania o to, czym różni się stal damasceńska (10Cr15CoMoV – odpowiednik VG10) od niemieckiej stali nierdzewnej (stal 1.4116), czyli materiałów z których produkowana jest większość naszych noży. Pytacie, czy właściwości stali (i wykonanych z nich noży) znacząco się różnią.  W tym artykule omówimy tę kwestię.

Porównanie stali: stal damasceńska vs. niemiecka stal nierdzewna

Różne właściwości i zachowanie stali

  • Ostrość i trwałość: Stal 10Cr15CoMoV osiąga wyższą twardość (zazwyczaj 60-62 HRC) niż 1.4116 (zazwyczaj 56-58 HRC). W związku z powyższym noże ze stali damasceńskiej są ostrzejsze, a ponadto zachowują swą ostrość na dłużej. Noże ze stali nierdzewnej 1.4116 mają wprawdzie krótszą żywotność ostrza, ale ich zaletą jest to, że łatwiej się je ostrzy i nie tak trudno jest uzyskać pierwotną ostrość ostrza – taką, jak w momencie zakupu.
  • Odporność na wyszczerbianie i pękanie: Dzięki niższej twardości stal 1.4116 jest bardziej wytrzymała i mniej podatna na wyszczerbianie lub pękanie podczas krojenia twardych produktów (np. kości). Noże wykonane ze stali 10Cr15CoMoV wymagają ostrożniejszego obchodzenia się z twardymi produktami.
  • Odporność na korozję: Oba rodzaje stali mają doskonałą odpornością na korozję. Należy się z nimi jednak różnie obchodzić po zakończeniu krojenia. W przypadku noży ze stali damasceńskiej 10Cr15CoMoV zaleca się ich szybkie umycie, aby uniknąć powstania niepożądanych plam na ostrzu.
  • Konserwacja: Ostrzenie noży ze stali 1.4116 jest znacznie łatwiejsze dla przeciętnego użytkownika. Noże ze stali 10Cr15CoMoV do optymalnego ostrzenia potrzebują lepszej jakości ostrzałki lub kamienia wodnego, jak również większej wprawy.
  • Wygląd: Noże ze stali damasceńskiej są znacznie bardziej atrakcyjne wizualnie dzięki unikalnym wzorom na ostrzu, powstałym w wyniku skuwania warstw stali. Istnieje wiele wzorów występujących na stali damasceńskiej, z których każdy ma swoją nazwę. (Artykuł: Stal damasceńska - wzory na nożach). Noże z 1.4116 wyglądają zwykle mniej wyrafinowanie, powierzchnia ostrzy jest wypolerowana.
  • Cena: Noże z ostrzem ze stali damasceńskiej 10Cr15CoMoV są zasadniczo bardziej kosztowne ze względu na bardziej skomplikowaną produkcję i droższy materiał. Noże z 1.4116 są znacznie tańsze.

Przejrzysta tabela z porównaniem stali

Właściwość

Stal 10Cr15CoMoV (odpowiednik VG10)

Stal nierdzewna 1.4116

Twardość (HRC)

Wysoka (ok. 60-62 HRC)

Średnia (ok. 55-58 HRC)

Wytrzymałość

Bardziej podatna na szczerbienie

Bardzo odporna na szczerbienie i pękanie

Odporność na korozję

Bardzo dobra

Bardzo dobra

Ostrość

Ekstremalnie wysoka

Bardzo dobra

Żywotność ostrza

Doskonała

Ostrze szybciej się tępi

Odporność na korozję

Bardzo dobra

Bardzo dobra

Szlifowanie

Bardziej wymagające, wymaga wysokiej jakości akcesoriów i odpowiedniej techniki

Łatwe, nawet dla mniej doświadczonych użytkowników

Wygląd

Atrakcyjny wzór damasceński

Prosta, wypolerowana powierzchnia

Cena

Wyższa

Niższa

Jaką stal wybrać, kupując wymarzony nóż kuchenny

Wybór między stalą damasceńską 10Cr15CoMoV a stalą nierdzewną 1.4116 zależy od indywidualnych potrzeb i wymagań dotyczących samego noża.

  • Jeśli wymagasz najwyższej ostrości, zależy ci na wyjątkowym wyglądzie ostrza, a jednocześnie nie masz problemu z ostrzeniem i szlifowaniem, które w przypadku noży ze stali damasceńskiej są bardziej wymagające, to jest to właściwy wybór dla ciebie.
  • Jeśli zadowoli cię nieco niższa ostrość, ale zależy ci na wytrzymałości noża podczas codziennego użytkowania, nawet przy twardszych produktach, bez obaw o złamanie ostrza, a przy tym nie chcesz inwestować większych kwot w zakup noża, to nóż z niemieckiej stali nierdzewnej 1.4116 sprawdzi się w twoim przypadku idealnie.

 Oferta noży ze stali damasceńskiej i niemieckiej stali nierdzewnej