10% RABAT NA WSZYSTKO!🔥Do 18.12.
Przy użyciu kodu: SWIETA10
Darmowa dostawa
10% RABAT NA WSZYSTKO!🔥Do 18.12.
Przy użyciu kodu: SWIETA10
Darmowa dostawa
W ostatnich latach i miesiącach sushi zdobywa u nas reputację jednej z najpopularniejszych potraw zagranicznej kuchni. Najprawdopodobniej nie tylko ze względu na swój doskonały smak, lecz także różnorodność oraz zbawienny wpływ na zdrowie. Choć może się wydawać, że w związku z krótką listą składników na sushi (podstawowe to ryba i ryż), jest to danie łatwe do przygotowania, nic bardziej mylnego. Potrzeba wielu prób, żeby nauczyć się odpowiedniego gotowania i doprawiania ryżu czy właściwego krojenia ryby, tak by przygotowane sushi miało harmonijny smak. W tym artykule doradzamy, jak wybrać odpowiedni nóż do sushi. Nie tylko do krojenia ryb, ale też warzyw, które są nieodłącznym elementem tej potrawy. Dowiesz się też, jakim nożem kroić już przygotowane sushi.
Sushi to danie japońskie, a więc oczywiście najlepsze noże do przygotowywania sushi to noże typu japońskiego. Niektóre rodzaje noży japońskich mają specjalne, jednostronnie szlifowane ostrze, stanowiące element w sposób zasadniczy odróżniający je od noży europejskich z krawędzią tnącą o kształcie litery V. Jednostronnie szlifowana krawędź tnąca znacząco ułatwia odkrawanie cienkich plastrów mięsa z filetu, a nawet filetowanie ryby jako takie.
Jeśli kupisz całą, świeżą rybę, to do jej filetowania polecamy japoński nóż Deba z jednostronnie szlifowaną krawędzią tnącą.
Sashimi jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi. Chyba tylko sushi maki cieszy się większą popularnością. Sashimi, w przeciwieństwie do innych rodzajów sushi, ma tę zaletę, że nie zawiera glonów nori, które nie każdemu smakują. Zwykle składa się z samego ryżu i kawałka ryby. Do przygotowywania sushi sashimi idealnie nadaje się nóż, który z przygotowywanym za jego pomocą daniem łączy nawet nazwa. Nóż Sashimi, tak samo jak nóż Deba, ma jednostronnie szlifowane ostrze, pozwalające na krojenie idealnych plastrów ryby o jednakowej grubości bez szarpania mięsa. Nóż Sashimi wyróżnia się długim, wąskim ostrzem, dzięki któremu z łatwością pokroisz nawet szeroki filet z łososia czy tuńczyka. Przykładowo niektóre noże Sashimi mają ostrza o długości nawet 30 cm. Sprawdzi się także do krojenia rolki sushi na kawałki.
Odpowiednio pokrojone warzywa wpływają na harmonię smaku sushi bardziej niż mogłoby się wydawać. Do krojenia warzyw na sushi możemy polecić japoński nóż Nakiri, idealnie sprawdzający się w tej roli. Poradzi sobie z krojeniem warzyw w cieniutkie paski czy inne kształty potrzebne do przygotowania sushi. Da sobie radę nawet z twardszymi warzywami, takimi jak żółta rzodkiew. Ma obustronnie szlifowane ostrze w kształcie litery V, ułatwiające krojenia warzyw.