🔥Promocje do -20% 🔥
Darmowa dostawa
Klienci często pytają nas o to, jakiej długości ostrze wybrać do krojenia poszczególnych produktów spożywczych. Nawiązując do tych pytań, postanowiliśmy napisać niniejszy artykuł, który powinien pomóc wam w wyborze odpowiedniego noża do konkretnych produktów, które będą najczęściej krojone przy jego pomocy.
Wielkość ostrza noża wpływa na wiele kwestii, które następnie przekładają się na wygodę i precyzję krojenia poszczególnych produktów. Na przykład do wykrawania ozdobnych wycięć w truskawkach lub rzodkiewkach zdecydowanie nie przyda się wielki nóż szefa kuchni, ponieważ jego ostrze jest nieproporcjonalnie duże i nie nadaje się do cięć wymagających precyzji. Z drugiej strony, nóż do obierania z maleńkim ostrzem nie sprawdzi się podczas krojenia dużych warzyw lub mięsa, ponieważ jego ostrze jest zbyt małe do takich celów.
Noże z krótkim ostrzem:
Noże z długim ostrzem:
Małe owoce i warzywa |
||
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
Truskawki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Czosnek |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Szalotka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Grzyby |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Pomidory koktajlowe |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Rzodkiewka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Świeże zioła |
3–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, noże Nakiri |
Papryczka chili |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Oliwki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Imbir |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Pomarańcze |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Cytryna |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Limonka |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Kiwi |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
Średnie owoce i warzywa |
||
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
Pomidory (większe) |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
Ogórki |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Cebula |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Papryka |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Jabłka |
5 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
Gruszki |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
Ziemniaki |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
Bataty |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
Cukinia |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Bakłażan |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Marchew |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, noże TAO |
Pietruszka |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
Awokado |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, Santoku |
Brokuły |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
Kalafior |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
Por |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, TAO |
Fenkuł |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Karczochy |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
Mango |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
Papaja |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
Kapusta pekińska |
6–9 |
Noże Nakiri, szefa kuchni, TAO |
Sałata |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
Dynia Hokkaido |
6–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
Dynia masłowa |
6 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
Korzeń selera |
7–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
Większe produkty, w tym mięso |
||
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
Ananas |
6 |
Noże szefa kuchni, TAO, tasaki |
Dynia |
7–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO |
Melony, arbuzy |
7–10 |
Tasaki, noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
Kapusta |
7–10 |
Noże Nakiri, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO, tasak |
Pierś z kurczaka |
7–10 |
Noże szefa kuchni, Santoku |
Duże piersi indyka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
Pieczeń wołowa |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
Chleb |
8–9 |
Noże do pieczywa |
Łosoś (filet) |
8–10 |
Noże do sushi, noże do krojenia mięsa |
Golonko wieprzowe |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
Gicz jagnięca |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
Cała pieczona szynka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
Indyk (cały) |
8–10 |
Noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
Polędwica wołowa |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
W tabeli, w sekcji zalecanych kategorii noży, wymieniono tylko najpopularniejsze typy noży. Uwzględnione w niej produkty można kroić również za pomocą wielu innych specjalistycznych noży. Ostateczny wybór noża, który najlepiej sprawdzi się do krojenia konkretnego produktu zależy zawsze od ciebie i twoich osobistych preferencji.