Darmowa dostawa
Jak dobrać długość ostrza do krojonego produktu
Klienci często pytają nas o to, jakiej długości ostrze wybrać do krojenia poszczególnych produktów spożywczych. Nawiązując do tych pytań, postanowiliśmy napisać niniejszy artykuł, który powinien pomóc wam w wyborze odpowiedniego noża do konkretnych produktów, które będą najczęściej krojone przy jego pomocy.

Dlaczego długość ostrza noża jest istotna?
Wielkość ostrza noża wpływa na wiele kwestii, które następnie przekładają się na wygodę i precyzję krojenia poszczególnych produktów. Na przykład do wykrawania ozdobnych wycięć w truskawkach lub rzodkiewkach zdecydowanie nie przyda się wielki nóż szefa kuchni, ponieważ jego ostrze jest nieproporcjonalnie duże i nie nadaje się do cięć wymagających precyzji. Z drugiej strony, nóż do obierania z maleńkim ostrzem nie sprawdzi się podczas krojenia dużych warzyw lub mięsa, ponieważ jego ostrze jest zbyt małe do takich celów.
Zalety i wady małych i dużych ostrzy noży
Noże z krótkim ostrzem:
- Odpowiednie do precyzyjnego wykrawania z dużą dokładnością.
- Łatwiejsze manewrowanie podczas krojenia niewielkich produktów.
Noże z długim ostrzem:
- Odpowiednie do krojenia większych produktów.
- Bardziej precyzyjne cięcia kilkoma ruchami, na przykład podczas krojenia dużych piersi indyka na plastry.
Tabela z przykładowymi produktami i nożami zalecanymi do ich krojenia
|
Małe owoce i warzywa |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Truskawki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Czosnek |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Szalotka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Grzyby |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Pomidory koktajlowe |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Rzodkiewka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Świeże zioła |
3–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, noże Nakiri |
|
Papryczka chili |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Oliwki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Imbir |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Pomarańcze |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Cytryna |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Limonka |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Kiwi |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Średnie owoce i warzywa |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Pomidory (większe) |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
|
Ogórki |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Cebula |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Papryka |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Jabłka |
5 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
|
Gruszki |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
|
Ziemniaki |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
|
Bataty |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
|
Cukinia |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Bakłażan |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Marchew |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, noże TAO |
|
Pietruszka |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
|
Awokado |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, Santoku |
|
Brokuły |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Kalafior |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Por |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, TAO |
|
Fenkuł |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Karczochy |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Mango |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
|
Papaja |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
|
Kapusta pekińska |
6–9 |
Noże Nakiri, szefa kuchni, TAO |
|
Sałata |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Dynia Hokkaido |
6–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
|
Dynia masłowa |
6 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
|
Korzeń selera |
7–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Większe produkty, w tym mięso |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Ananas |
6 |
Noże szefa kuchni, TAO, tasaki |
|
Dynia |
7–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO |
|
Melony, arbuzy |
7–10 |
Tasaki, noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
|
Kapusta |
7–10 |
Noże Nakiri, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO, tasak |
|
Pierś z kurczaka |
7–10 |
Noże szefa kuchni, Santoku |
|
Duże piersi indyka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Pieczeń wołowa |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Chleb |
8–9 |
Noże do pieczywa |
|
Łosoś (filet) |
8–10 |
Noże do sushi, noże do krojenia mięsa |
|
Golonko wieprzowe |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Gicz jagnięca |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Cała pieczona szynka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Indyk (cały) |
8–10 |
Noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
|
Polędwica wołowa |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
W tabeli, w sekcji zalecanych kategorii noży, wymieniono tylko najpopularniejsze typy noży. Uwzględnione w niej produkty można kroić również za pomocą wielu innych specjalistycznych noży. Ostateczny wybór noża, który najlepiej sprawdzi się do krojenia konkretnego produktu zależy zawsze od ciebie i twoich osobistych preferencji.
