20% RABAT

 🔥Promocje do -20% 🔥

 PROMOCYJNE PRODUKTY TU

Darmowa dostawa

Jak dobrać długość ostrza do krojonego produktu

Klienci często pytają nas o to, jakiej długości ostrze wybrać do krojenia poszczególnych produktów spożywczych. Nawiązując do tych pytań, postanowiliśmy napisać niniejszy artykuł, który powinien pomóc wam w wyborze odpowiedniego noża do konkretnych produktów, które będą najczęściej krojone przy jego pomocy.

Jak dobrać długość ostrza do krojonego produktu

Dlaczego długość ostrza noża jest istotna?

Wielkość ostrza noża wpływa na wiele kwestii, które następnie przekładają się na wygodę i precyzję krojenia poszczególnych produktów. Na przykład do wykrawania ozdobnych wycięć w truskawkach lub rzodkiewkach zdecydowanie nie przyda się wielki nóż szefa kuchni, ponieważ jego ostrze jest nieproporcjonalnie duże i nie nadaje się do cięć wymagających precyzji. Z drugiej strony, nóż do obierania z maleńkim ostrzem nie sprawdzi się podczas krojenia dużych warzyw lub mięsa, ponieważ jego ostrze jest zbyt małe do takich celów.

Zalety i wady małych i dużych ostrzy noży

Noże z krótkim ostrzem:

  • Odpowiednie do precyzyjnego wykrawania z dużą dokładnością.
  • Łatwiejsze manewrowanie podczas krojenia niewielkich produktów.

Noże z długim ostrzem:

  • Odpowiednie do krojenia większych produktów.
  • Bardziej precyzyjne cięcia kilkoma ruchami, na przykład podczas krojenia dużych piersi indyka na plastry.

Tabela z przykładowymi produktami i nożami zalecanymi do ich krojenia

Małe owoce i warzywa

Produkt

Zalecana wielkość noża (w calach)

Zalecana kategoria noży

Truskawki

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Czosnek

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Szalotka

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Grzyby

3–6

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Pomidory koktajlowe

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Rzodkiewka

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Świeże zioła

3–9

Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, noże Nakiri

Papryczka chili

3–6

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Oliwki

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Imbir

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Pomarańcze

3

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Cytryna

3–6

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Limonka

3–6

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Kiwi

3–6

Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne

Średnie owoce i warzywa

Produkt

Zalecana wielkość noża (w calach)

Zalecana kategoria noży

Pomidory (większe)

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri

Ogórki

6

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Cebula

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Papryka

6

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Jabłka

5

Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni

Gruszki

5–9

Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni

Ziemniaki

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO

Bataty

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO

Cukinia

6

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Bakłażan

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Marchew

6–9

Noże szefa kuchni, noże Nakiri, noże TAO

Pietruszka

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri

Awokado

5–9

Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, Santoku

Brokuły

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO

Kalafior

6

Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO

Por

6–9

Noże szefa kuchni, noże Nakiri, TAO

Fenkuł

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Karczochy

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO

Mango

6–9

Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri

Papaja

6–9

Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri

Kapusta pekińska

6–9

Noże Nakiri, szefa kuchni, TAO

Sałata

6–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO

Dynia Hokkaido

6–9

Tasaki, noże szefa kuchni

Dynia masłowa

6

Tasaki, noże szefa kuchni

Korzeń selera

7–9

Noże szefa kuchni, noże Santoku

Większe produkty, w tym mięso

Produkt

Zalecana wielkość noża (w calach)

Zalecana kategoria noży

Ananas

6

Noże szefa kuchni, TAO, tasaki

Dynia

7–9

Tasaki, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO

Melony, arbuzy

7–10

Tasaki, noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa

Kapusta

7–10

Noże Nakiri, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO, tasak

Pierś z kurczaka

7–10

Noże szefa kuchni, Santoku

Duże piersi indyka

8–10

Noże do krojenia mięsa

Pieczeń wołowa

8–10

Noże do krojenia mięsa

Chleb

8–9

Noże do pieczywa

Łosoś (filet)

8–10

Noże do sushi, noże do krojenia mięsa

Golonko wieprzowe

8

Noże do krojenia mięsa

Gicz jagnięca

8–10

Noże do krojenia mięsa

Cała pieczona szynka

8–10

Noże do krojenia mięsa

Indyk (cały)

8–10

Noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa

Polędwica wołowa

8

Noże do krojenia mięsa

W tabeli, w sekcji zalecanych kategorii noży, wymieniono tylko najpopularniejsze typy noży. Uwzględnione w niej produkty można kroić również za pomocą wielu innych specjalistycznych noży. Ostateczny wybór noża, który najlepiej sprawdzi się do krojenia konkretnego produktu zależy zawsze od ciebie i twoich osobistych preferencji.

Oferta noży kuchennych