🎄 Życzymy Wesołych Świąt!
Darmowa dostawa
🎄 Życzymy Wesołych Świąt!
Darmowa dostawa
Klienci często pytają nas o to, jakiej długości ostrze wybrać do krojenia poszczególnych produktów spożywczych. Nawiązując do tych pytań, postanowiliśmy napisać niniejszy artykuł, który powinien pomóc wam w wyborze odpowiedniego noża do konkretnych produktów, które będą najczęściej krojone przy jego pomocy.

Wielkość ostrza noża wpływa na wiele kwestii, które następnie przekładają się na wygodę i precyzję krojenia poszczególnych produktów. Na przykład do wykrawania ozdobnych wycięć w truskawkach lub rzodkiewkach zdecydowanie nie przyda się wielki nóż szefa kuchni, ponieważ jego ostrze jest nieproporcjonalnie duże i nie nadaje się do cięć wymagających precyzji. Z drugiej strony, nóż do obierania z maleńkim ostrzem nie sprawdzi się podczas krojenia dużych warzyw lub mięsa, ponieważ jego ostrze jest zbyt małe do takich celów.
Noże z krótkim ostrzem:
Noże z długim ostrzem:
|
Małe owoce i warzywa |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Truskawki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Czosnek |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Szalotka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Grzyby |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Pomidory koktajlowe |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Rzodkiewka |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Świeże zioła |
3–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, noże Nakiri |
|
Papryczka chili |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Oliwki |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Imbir |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Pomarańcze |
3 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Cytryna |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Limonka |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Kiwi |
3–6 |
Noże do obierania, małe noże wielofunkcyjne |
|
Średnie owoce i warzywa |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Pomidory (większe) |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
|
Ogórki |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Cebula |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Papryka |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Jabłka |
5 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
|
Gruszki |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni |
|
Ziemniaki |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
|
Bataty |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże TAO |
|
Cukinia |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Bakłażan |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Marchew |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, noże TAO |
|
Pietruszka |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, noże Nakiri |
|
Awokado |
5–9 |
Małe noże wielofunkcyjne, noże szefa kuchni, Santoku |
|
Brokuły |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Kalafior |
6 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Por |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Nakiri, TAO |
|
Fenkuł |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Karczochy |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Mango |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
|
Papaja |
6–9 |
Noże szefa kuchni, Santoku, Nakiri |
|
Kapusta pekińska |
6–9 |
Noże Nakiri, szefa kuchni, TAO |
|
Sałata |
6–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku, TAO |
|
Dynia Hokkaido |
6–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
|
Dynia masłowa |
6 |
Tasaki, noże szefa kuchni |
|
Korzeń selera |
7–9 |
Noże szefa kuchni, noże Santoku |
|
Większe produkty, w tym mięso |
||
|
Produkt |
Zalecana wielkość noża (w calach) |
Zalecana kategoria noży |
|
Ananas |
6 |
Noże szefa kuchni, TAO, tasaki |
|
Dynia |
7–9 |
Tasaki, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO |
|
Melony, arbuzy |
7–10 |
Tasaki, noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
|
Kapusta |
7–10 |
Noże Nakiri, noże szefa kuchni, uniwersalny nóż chiński TAO, tasak |
|
Pierś z kurczaka |
7–10 |
Noże szefa kuchni, Santoku |
|
Duże piersi indyka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Pieczeń wołowa |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Chleb |
8–9 |
Noże do pieczywa |
|
Łosoś (filet) |
8–10 |
Noże do sushi, noże do krojenia mięsa |
|
Golonko wieprzowe |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Gicz jagnięca |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Cała pieczona szynka |
8–10 |
Noże do krojenia mięsa |
|
Indyk (cały) |
8–10 |
Noże szefa kuchni, noże do krojenia mięsa |
|
Polędwica wołowa |
8 |
Noże do krojenia mięsa |
W tabeli, w sekcji zalecanych kategorii noży, wymieniono tylko najpopularniejsze typy noży. Uwzględnione w niej produkty można kroić również za pomocą wielu innych specjalistycznych noży. Ostateczny wybór noża, który najlepiej sprawdzi się do krojenia konkretnego produktu zależy zawsze od ciebie i twoich osobistych preferencji.