Darmowa dostawa
Nóż Santoku HEZHEN Master B30S 7"
Nóż Santoku HEZHEN Master B30S z 7-calowym ostrzem z wysokiej jakości szwedzkiej stali Sandvik 14C28N oraz naturalną, drewnianą rękojeścią z drewna oliwnego.
Kategoria: | Noże Santoku |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Sandvik |
Seria noży: | Master B30S |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Marka: | HEZHEN |
Nóż Santoku HEZHEN Master 7" (B30S)
Nóż Santoku HEZHEN B30S wielkości 7" pochodzi z tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie tego rzemiosła przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Prezentowany nóż Santoku jest jednym z ekskluzywnych noży XinZuo, które - ze względu na swe unikalne właściwości - zasłużyły sobie na sprzedaż pod własną marką HEZHEN, której nazwa oznacza HE = harmonia oraz ZHEN = doskonały. W wolnym przekładzie można HEZHEN nazwać marką idealnie harmonijnych noży. Noże HEZHEN Master B30S da się odróżnić od pozostałych noży XinZuo już na pierwszy rzut oka nie tylko po nazwie marki, lecz także po wyjątkowym designie z unikalną, ergonomiczną rękojeścią. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces produkcji, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Wyjątkowo harmonijna serii noży HezHen Master B30S
Serię noży Master B30S wyróżnia na tle innych bardzo wytrzymała i wyjątkowo solidna stal Sandvik 14C28N. Stal pochodzi z państwa północy - Szwecji i dzieli swoje cechy z zahartowanymi mieszkańcami tego kraju o surowych warunkach naturalnych: odznacza się wyjątkową wytrzymałością, solidnością oraz ostrością. Master B30S łączy w sobie ponadto wytrzymałość i chłód tej północnej stali z elegancją włoskiego drewna oliwnego o ciepłym, świetlistym odcieniu promieni słońca na rękojeści. Rękojeść noży z drewna oliwnego wykonana została ręcznie z iście rzemieślniczą precyzją, a następnie dopieszczona wielokrotnym, ręcznym polerowaniem.
Nóż Santoku od XinZuo z szerokim ostrzem
Santoku to popularne na całym świecie noże typu japońskiego. Łatwo je rozpoznać już na pierwszy rzut oka po ikonicznym, bardzo szerokim ostrzu. Nóż Santoku poradzi sobie zarówno z owocami i warzywami, jak i mięsem. Rozmiary noża Santoku pozwalają na ułatwiające pracę przenoszenie pokrojonych produktów na jego ostrzu. Noża Santoku nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Idealny do przygotowywania warzyw na japońskie i ogólnie azjatyckie zupy, sajgonki oraz dania główne.
Ręcznej produkcji ostrze z twardej, północnej stali
Prezentowany nóż Santoku wyprodukowano z solidnej stali Sandvik 14C28N pochodzącej ze Szwecji. Sandvik 14C28N ma w swoim składzie większą zawartość chromu, molibdenu i azotu. Węgiel i chrom w składzie stali nadają jej ponadprzeciętną wytrzymałość, odporność na rdzę, a przede wszystkim wysoką ostrość. Stal ta jest powszechnie używana w produkcji ostrzy do scyzoryków przeznaczonych do użytku zewnętrznego, w trudnych warunkach.
Ostrze noża osiąga twardość 58+/-1 w skali Rockwella i poleruje się je do momentu osiągnięcia efektu lustrzanego połysku, także poprzez piaskowanie, nadające mu większą odporność na zarysowania. Krawędzie tnące szlifowane są ręcznie przez mistrzów nożownictwa z obu stron pod kątem 15° tradycyjną metodą ostrzenia na mokro. Tak zwany złoty kąt ostrzenia (15°) zapewnia idealną równowagę pomiędzy ostrością i wytrzymałością noża.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Włoska elegancja rękojeści
Rękojeść noża powstała z pochodzącego z Włoch drewna oliwnego, które zachwyci cię natychmiast swoim naturalnym wyglądem. Rękojeść o naturalnym designie dopracowano w najdrobniejszych szczegółach także poprzez wielokrotne, ręczne polerowanie, które uwydatnia pierwotną teksturę drewna oliwnego. Elegancję rękojeści podkreśla także dyskretny nit z kwiatowym wzorem wykonany z miedzi i mosiądzu. Rękojeść jest nie tylko piękna - jej kształt zaprojektowany został głównie z myślą o maksymalnej ergonomii oraz stabilnym, wygodnym chwycie nawet podczas długotrwałego krojenia. Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeści noży mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Nóż w opakowaniu prezentowym
Nóż Santoku HEZHEN Master B30S 7" zapakowany został w eleganckie pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Pudełka, do których pakujemy noże z tej serii bazują na ekologicznych, przyjaznych dla środowiska materiałach. Mają spójny, elegancki wygląd. Wysokiej jakości nóż marki XinZuo w takim pudełku ucieszy każdego obdarowanego.
Wymiary i parametry noża Santoku
Nóż HEZHEN Master B30S 7" | |
Marka: | HEZHEN |
Producent: | XinZuo |
Seria: | Master B30S |
Typ noża: | Nóż Santoku |
Długość ostrza: | 180 mm |
Wysokość ostrza: | 50,5 mm |
Długość rękojeści: | 143 mm |
Długość całkowita: | 323 mm |
Grubość: | 2,2 mm |
Waga: | 198 g |
Materiał: | Sandvik 14C28N |
Twardość: | 58+/-1 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno oliwne |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.