Darmowa dostawa
Nóż do chleba XinZuo Zhen X05Z 8,5"
Luksusowy nóż do chleba XinZuo Zhen X05Z, 8,5", z ostrzem wykonanym ręcznie z japońskiej stali, z tradycyjną ośmiokątną rękojeścią, sprzedawany w eleganckim drewnianym pudełku.
Kategoria: | Noże do chleba |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
EAN: | 7331898352531 |
Rodzaj stali: | Japońska, Kompozytowa |
Seria noży: | Zhen X05Z |
Wielkość ostrza: | 8,5" |
Nóż do chleba XinZuo Zhen 8,5" (X05Z)
Nóż do chleba XinZuo Zhen 8,5" z serii X05Z powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Seria noży Zhen X05Z – Japonia na wyciągnięcie ręki
Seria noży XinZuo Zhen X05Z oddaje hołd tradycyjnemu japońskiemu stylowi noży kuchennych, łącząc go jednocześnie z nowoczesnym podejściem do wykorzystanych materiałów. Ostrze wyróżnia japoński minimalizm bez zbędnych zdobień. Jest ono produkowane z prawdziwej japońskiej stali ZDP-189 o ponadprzeciętnej twardości 65–67 HRC, która gwarantuje wyjątkową ostrość. Tradycyjna, ośmiokątna rękojeść - nieodłączny element noży japońskich - podkreśla ich autentyczny wygląd. Krojenie tymi nożami nie tylko sprawia przyjemność, lecz także napawa dumą. Wyjątkowość całej serii dopełnia luksusowe, drewniane pudełko.
Ułatwiający krojenie nóż do chleba od XinZuo
Jest to jeden ze specjalnych noży do pieczywa. Wyróżnia się długim ostrzem z ząbkowaną krawędzią tnącą, ułatwiającą krojenie delikatnego pieczywa bez jego zgniatania, kruszenia czy łamania. Nóż do chleba da sobie radę nawet ze świeżym, chrupiącym pieczywem; nie powinno go zabraknąć w żadnym domu. Nada się do krojenia zarówno chleba, jak i bagietek.
Wykonany ze stali japońskiej, wykończony ręcznie przez mistrzów rzemiosła
Prezentowany nóż do chleba wykonano z najwyższej jakości japońskiej stali kompozytowej ZDP-189 o twardości 65–67 HRC. Stal została opracowana i jest dostarczana przez japońską firmę Japan Nippon Shoryu Metals, należącą do renomowanego producenta Hitachi. Wysoką twardość zapewnia zawartość 3% węgla i 20% chromu.
Ostrze składa się z trzech warstw: rdzenia ze stali Hitachi ZDP-189 oraz znajdujących się po obu jego stronach warstw ochronnych ze stali SUS405. Taka kombinacja, w połączeniu z nowoczesną technologią produkcji, gwarantuje długą żywotność noża. Powierzchnia ostrza umożliwia precyzyjne cięcie przy minimalnym tarciu i ograniczonym przywieraniu surowców. Ostrze jest ręcznie szlifowane przez mistrzów nożownictwa w japońskim stylu - po obu stronach pod kątem 15°.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Szkic konstrukcji ostrza noża

Szkice konstrukcji rękojeści noża

Tradycyjna japońska ośmiokątna rękojeść
Rękojeść w tradycyjnym, japońskim ośmiokątnym kształcie została zaprojektowana z myślą o ergonomii i wygodnym trzymaniu nawet podczas długotrwałego użytkowania. Doskonałe wyważenie i wyprofilowane krawędzie zapobiegają wyślizgiwaniu się noża, nawet podczas pracy mokrymi rękami. Dzięki tej konstrukcji nóż jest odpowiedni zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.
Środek rękojeści wykonano z drewna pustynnego (Desert Ironwood), a oba jej końce wieńczą eleganckie elementy z białego rogu byka. Cały nóż został zaprojektowany do codziennego użytku, charakteryzuje się długą żywotnością nie tylko ostrza, ale także samej rękojeści.
Kolor i wzór drewna mogą się nieznacznie różnić od tych prezentowanych na zdjęciach produktowych, ponieważ zależą od właściwości i wieku konkretnego materiału użytego do produkcji rękojeści.
Luksusowy prezent w drewnianym pudełku
Tak wyjątkowy nóż zasługuje na coś więcej niż zwykłe opakowanie z kartonu. Dlatego został umieszczony w wysokiej jakości drewnianym pudełku, które podkreśla jego wartość i nadaje całemu zestawowi luksusowego charakteru.
Dzięki temu nóż stanowi idealny prezent do domu – na ślub, parapetówkę, urodziny, święta czy inne ważne okazje. Wyjątkowe doznania towarzyszą już samemu otwieraniu pudełka skrywającego unikalne ostrze. Co więcej, drewniane etui doskonale sprawdza się jako eleganckie i bezpieczne miejsce do przechowywania noża przez długie lata.
Wymiary i parametry noża do chleba
Nóż XinZuo Zhen X05Z 8,5" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Zhen X05Z |
Typ noża: | Nóż do chleba |
Długość ostrza: | 220 mm |
Wysokość ostrza: | 35,5 mm |
Długość rękojeści: | 154 mm |
Długość całkowita: | 374 mm |
Grubość: | 2,1 mm |
Waga: | 160 g |
Materiał: |
Hitachi ZDP-189 SUS405 |
Twardość: | 65–67 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Desert Ironwood |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Firma produkcyjna : | Yangjiang XINZUO Industry & Trade Co,. Ltd. |
---|---|
Adres : | GongYe Street, QinlinShan Industrial, BeiGuan Town, YangDong District, YangJiang City, GuangDong, China |
E-mail : | info@xinzuo.cn |