🔥Promocje do -33% 🔥
Darmowa dostawa
Często słyszymy pytanie, dlaczego noży kuchennych (zwłaszcza tych ze stali węglowej) nie powinno się myć gąbkami do naczyń i jakie to może mieć dla nich konsekwencje. Gąbki do mycia naczyń, a zwłaszcza ich szorstka, trąca część, przeznaczone są do mycia innych naczyń, takich jak garnki, ale nie do mycia noży.
Tak samo, jak nie używa się skrobaczki do szyb samochodowych do mycia okien w domu, ponieważ mogłoby to skutkować ich uszkodzeniem, tak gąbki do mycia naczyń nie nadają się do czyszczenia wysokiej jakości noży.
Gąbki kuchenne, zwłaszcza te z szorstką, ścierającą warstwą przeznaczone są do czyszczenia garnków, patelni i innych naczyń. Materiał, z którego powstają ostrza porządnych noży bywa często miększy i delikatniejszy niż stal stosowana do produkcji garnków, co zwiększa ryzyko ich uszkodzenia. Używanie gąbek do mycia noży ze stali damasceńskiej/węglowej powoduje zatem:
Żeby noże pozostawały w najlepszej kondycji i zachowały długą żywotność, konieczne jest stosowanie się do następujących zasad:
Prawidłowa pielęgnacja noży kuchennych wydłuża ich żywotność, pozwala zachować ostrość i piękno na dłużej. Unikaj używania gąbek do naczyń, które mogą uszkadzać powierzchnię ostrza, obniżając w ten sposób jego jakość. Skutków używania gąbki nie zauważysz na nożu od razu, pojawiają się z czasem.